ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ 9ΧΡΟΝΗ ΕΡΜΙΟΝΗ

Σάββατο 13 Φλεβάρη (23:30)


Η πιο μικρή εθελόντρια της «Ομάδας Αλληλεγγύης Αγ. Ερμιόνης Χίου», η 9χρονη Ερμιόνη Κουϊμάνη , νοσηλεύεται από απόψε στο νοσοκομείο παίδων «Αγία Σοφία» στην Αθήνα.

Οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Χίου αποφάσισαν σήμερα, την εσπευσμένη μεταφορά της Ερμιόνης σε παιδιατρικό νοσοκομείο της Αθήνας μη δυνάμενοι, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους, να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την ίωση που υπέφερε.

Τα μνημόνια και οι πολιτικές τους, έχουν «ρημάξει» τα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας από διαγνωστικό εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό. Το νοσοκομείο της Χίου δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Με απογευματινή πτήση από την Χίο, η Ερμιόνη και η μητέρα της Μαρία Μεσολογγίτη, έφθασαν στην Αθήνα και στο «Αγία Σοφία» που βρίσκεται σε γενική εφημερία. Οι γιατροί του νοσοκομείου, παρά τον «πανικό» που υπήρχε λόγω της εφημερίας και από τις πρώτες διαγνώσεις αποφάσισαν την άμεση εισαγωγή της.


Πριν τρεις μέρες, στις 10 του Φλεβάρη η Ερμιόνη, γιόρτασε τα ένατα γενέθλιά της νοσηλευόμενη στο νοσοκομείο της Χίου. Δεν τα πέρασε μόνη της όμως... Μαζί της και η υπέροχη "Ομάδας Αλληλεγγύης Αγ. Ερμιόνης Χίου". Φρόντισαν και για την απαραίτητη τούρτα αλλά κυρίως για να νιώσει η μικρή τους φίλη το συναίσθημα της συλλογικότητας και της ομάδας.
Η Ερμιόνη Κουϊμάνη και η μητέρα της Μαρία Μεσολογγίτη, στον οικίσκο υποδοχής προσφύγων, στο λιμανάκι της Αγ. Ερμιόνης.

Η Ερμιόνη Κουϊμάνη και η μητέρα της Μαρία Μεσολογγίτη, αγκαλιασμένες και έτοιμες να υποδεχθούν "στην αυλή του σπιτιού τους" μία ακόμη βάρκα με πρόσφυγες.

Η γιαγιά Ερμιόνη, έχει μετατρέψει το φτωχικό της στο λιμανάκι της Αγ. Ερμιόνης, σε σταθμό "πρώτης υποδοχής" για τους πρόσφυγες. Εδώ στις 20 του Γενάρη έχει στην αγκαλιά της, ένα βρέφος μόλις δέκα ημερών που μαζί με την 18χρονη μητέρα του και το δίχρονο αδελφάκι του, ήταν ανάμεσα στους απελπισμένους που έφθασαν  πάνω στο φουσκωτό - φέρετρο και με μηδενική θερμοκρασία στο σπίτι της.

Οι δύο Ερμιόνες. 85 χρόνια διαφορά, αλλά έχουν στο DNA τους την αίσθηση της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.
Η Μαρία Μεσολογγίτη χαρούμενη, για ίσως χιλιοστή φορά, που κατάφερε μαζί με την Φρόσω, την Φαίη, την Ρούλα και την Σιλβί, να φορέσει στεγνά και ζεστά ρούχα σε ένα ακόμη προσφυγόπουλο. Σαν να ήταν η δική της Ερμιόνη...
Με την ίδια αγάπη και τρυφερότητα...

20 Γενάρη
Στο λιμανάκι της Αγ. Ερμιόνης και στη "δομή" που έχει εγκαταστήσει η "Ομάδα Αλληλεγγύης" έχουν φθάσει κατά την διάρκεια της νύχτας με διαφορά μίας - δύο ωρών 7 βάρκες με πρόσφυγες. Ξενύχτι και αγωνία για να εξυπηρετηθούν πάνω από 300 άνθρωποι. Να φορέσουν στεγνά και ζεστά ρούχα. Να τους προσφερθεί ένα ζεστό τσάϊ. Να ηρεμήσουν τα παιδιά και οι μανάδες από το σοκ του "ταξιδιού" από το Τσεσμέ στην Χίο μέσα στην παγωμένη νύχτα και το απρόβλεπτο Αιγαίο. Εδώ η Μαρία Μεσολογγίτη, ακούραστη πάντα, προσπαθεί τηλεφωνικά να επισπεύσει την άφιξη λεωφορείου που θα μεταφέρει τους πρόσφυγες στην πόλη της Χίου. Δίπλα της και δεξιά, ο σύζυγός της Στέλιος Κουϊμάνης. Ακρίτας αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Ένα γλυκό χαμόγελο,ένα αντίο και καλή τύχη στους προσωρινά φιλοξενούμενους τους πρόσφυγες, που επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο με προορισμό το "κέντρο ταυτοποίησης" στη πόλη της Χίου, από την Μαρία και τον Στέλιο.

Εμείς από το ΔΥΠΛΑ θα σταθούμε στο πλευρό της Ερμιόνης, της Μαρίας και του Στέλιου και θα τους συνδράμομε με όλες μας τις δυνάμεις.
Βιώσαμε μαζί τους για δέκα ημέρες το απίστευτο έργο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που κάνουν μαζί τις/τους υπόλοιπους της ομάδας τους, στο χωριό τους στην Αγία Ερμιόνη της Χίου, "πρώτη γραμμή", υποδοχής προσφύγων.

Και το κάνουν με πρωτόγνωρη ανιδιοτέλεια. Χωρίς, φανφάρες, δημοσιότητα και ...βραβεία Nobel.

Περαστικά σου και γρήγορα σιδερένια μικρή, αλλά μεγάλη, φίλη μας Ερμιόνη.

Καλούμε όποιον και όποια θέλει να στείλει ένα λουλούδι και μία ευχή για γρήγορη ανάρρωση στην Ερμιόνη και κουράγιο στους γονείς της.
Η Ερμιόνη Κουϊμάνη νοσηλεύεται στον θάλαμο 474 της Α' Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Παίδων  "Αγία Σοφία"